1. april 2009

Bildebokskolen 13: Originalillustrasjoner på skjerm eller papir?

Summary in English:
Picture Book Class #13: Digital art work or paper original? Below are two examples of art work done as paper collage. The first (1a-b) is put together using Photoshop (without much retouching though), the other (2) manually with glue on paper. The results seem to be quite similar - apart from the fact that the original drawing of the first illustration still is in bits and pieces, while the second exists as an original art work. Photoshop is a fantastic tool when manipulating an image, and when the illustration is printed as a copy or published on a screen, there is no need for one, original piece of this. But it's quite ok to have it if you want something unique with the feel and smell of good, old art work. You also have the possibility of selling it as such.

Bruk av photoshop og andre digitale hjelpemidler gjør det mulig å forandre og bearbeide et bilde på nesten uendelig mange måter. Det har selvsagt mange fordeler når en skal lage en illustrasjon som skal gjengis som en kopi i trykksak eller på en skjerm. Det er ikke alltid at arbeidet går raskere når en bruker en datamaskin, men illustratøren får mye større kontroll og mange, mange flere muligheter. Ulempen er imidlertid at en ikke sitter igjen med én, unik og stofflig, papiroriginal når en er ferdig. Og det kan jo være et savn.

Bildene under viser ganske like kollasj-illustrasjoner der bitene i den ene er satt sammen digitalt i photoshop, og i den andre limt sammen på gamlemåten:

1a. Figurene i den planlagte illustrasjonen ble tegna for hånd med blyanter på farva papir. De ble så skanna inn som en digital bildefil. Bakgrunnen ble også skanna inn for seg. Det var et lysegult papir marmorert med okerbrun oljefarge i vannbad.


1b. Den ferdige illustrasjonen under ble satt sammen i photoshop. Helt ok på trykk, men akk, det finnes ingen originaltegning som likner. «Originalverket» her foreligger fortsatt bare som en haug papirbiter og et løst bakgrunnsark:


2. Under viser jeg et bilde som ble lagd med omtrent samme kollasjteknikk som i illustrasjonen over, men nå med biter som ble limt fast til bakgrunnspapiret og ikke manipulert digitalt. Her hadde jeg ikke like stor kontroll, men satt igjen med et unikt originalverk - som faktisk ble solgt som dét. Bildet ble for øvrig lagd til en biblioteksutstilling om skandinaviske språk og skulle illustrere et ord på en bokstavelig måte:Her ser du flere av tegningene mine fra Nord-ord-utstillinga.

2 kommentarer :

  1. aha! Så utrolig gøy at jeg fant denne bloggen da! kjøpte opp og ut forleden dag og den er kjempefin! nå har jeg nesten alle, det svir litt hver gang i pengeboka, men det får så være. Bøkene dine er så fine : )

    SvarSlett