TO MENN OG EN TAVLE
A DRAWING SHOW FOR CHILDREN

Summary in English: "To menn og en tavle" ("Two Men and a White Board") is an entertaining 45 min. drawing show for children with audience interaction, performed by Svein and Egil Nyhus, acclaimed Norwegian illustrators and identical twins. Booking: svein.ok@online.no.

Foto: Lise Oppegaard (Klikk for større bilde)

«To menn og en tavle» er en vilter og morsom tegneforestilling med illustratørene Svein og Egil Nyhus som tegner og forteller for store og små. Tvillingbrødrene lager også en historie på tavla der publikum får være med å bestemme. Tegneshowet varer i 45 minutter og passer for alle barn fra 4 til 100 år.

Kontakt
Svein Nyhus, svein.ok@online.no, tlf. 979 55 813
Egil Nyhus, egnyhus@online.no, tlf. 957 22 801

Foto: Lise Oppegaard

Utøvere
Svein og Egil Nyhus er tvillinger og tegnere. De er født i Tønsberg i 1962. Svein skriver og illustrerer barnebøker, både egne bøker og bildebøker sammen med forfatteren Gro Dahle, som han er gift med. Egil er avistegner og illustratør. Han tegner politiske karikaturtegninger, Kaptein Sabeltann og mye annet. Svein og Egil har fått flere utmerkelser for bildene og bøkene. I 2014 fikk brødrene Teskjekjerringprisen for samarbeidet om barneforestillingene.

Svein og Egil har opptrådt med tegneunderholdning siden 1995 og reist på flere skoleturneer arrangert av Den kulturelle skolesekken. Brødrene har også besøkt barnehager, skoler og bibliotek som illustratører, fortellere og forfattere hver for seg.

• Les om Svein i «Store norske leksikon» og på wikipedia
• Les om Egil i «Store norske leksikon» og på wikipedia
• Les alle blogginnlegg om tvillingene og forestillinga

«To menn og en tavle» på Facebook

Målgruppe
Forestillinga passer for barn i alle aldre: store barnehagebarn (fra 4-5 år), skoleelever (særlig 3.–7. trinn) og voksne sammen med barn.

Varighet
Forestillinga varer i 45 minutter.

Tekniske krav
Svein og Egil har med egen tusjtavle og det de bruker av utstyr. De trenger ca. 3 x 2 meter gulvplass.

Pris
Begge utøverne følger Norsk forfattersentums honorarsatser for skolebesøk eller avtaler i hvert enkelt tilfelle.

Foto: Lise Oppegaard

Skolebesøk
• «To menn og en tavle» passer for 1.–7. klasse.
• Forestillinga varer i 45 minutter.
• Den krever ingen forkunnskaper.
• Et publikum på 20–60 personer er best. Da får alle være med, og dialogen blir dynamisk. Det kan likevel være både færre og flere hvis alle ser og hører greit.
Saler og store klasserom skaper mer nærhet enn gymsaler der lyden er dårlig. Lukka rom er roligere enn åpne.
• Alle må se tavla. Elevene kan sitte i et «amfi» med matter foran, lave benker i midten og stoler (og kanskje bord) bak. Radene må være rette for at alle skal se tegningene på den flate tavla. Svein og Egil justerer publikumsplassene før de begynner. • Flere forestillinger på samme skole bør foregå i samme rom for å slippe å rigge om.
• Utøverne kan tilpasse seg timeplanen på skolen og begynne og slutte når det ringer inn og ut.
Svein og Egil har sjøl med alt de trenger av utstyr.

Passer for alle
«To menn og en tavle» er en underholdende og livlig, enkel og blid crossover-forestilling der tvillingbrødrene, illustratørene og barnebokforfatterne Svein og Egil Nyhus kombinerer tegning (visuell kunst), fortelling (litteratur) og kroppsspråk (drama) på en pedagogisk måte. Brødrene tegner og dikter for og sammen med barna og lærer bort tegner- og fortellerknep. De ønsker å gi elevene en god opplevelse der og da, gi dem tro på egen fantasi og skaperkraft og inspirere til aktiv kreativitet med videre diktning og nye påfunn. Tegneshowet likner mer på improvisert teater enn på skolebesøk der kunstnere forteller om det de har lagd.

Opplegget krever ingen forberedelser og passer for både faglig sterke og svake elever.

Etter mer enn 20 år med barneunderholdning, har Svein og Egil fått god trening i å snakke hyggelig med barn. For mange blir møtet med to (nesten) prikk like og sprelske tegnere en kulturopplevelse som skiller seg ut. Også lærere kan få ideer til formidling og kommunikasjon.

Etter forestillinga legger Svein og Egil igjen et ark som takk for seg. På arket er det enkle tegneoppgaver og en liten påminnelse om hva de har gjort. Lærerne kan kopiere arket og dele det ut til elevene.

Foto: Lise Oppegaard

Tilbakemeldinger fra 1.–7. trinn ved barneskoler i Hordaland 2017 og 2018
«Hei. Det var en helt fantastisk forestilling. De to mennene fikk elevene med seg fullt ut. De var svært flinke, og vi kan ha mer av den sorten. De var pedagoger, og fikk barna med seg hele tiden. Kan anbefales for denne målgruppen. Terningkast seks»

«Det var bra. KJEMPEKJEKT for både elever og voksne. De hadde veldig god formidlingsevne, de hadde en god tone og var flinke til å lese barna. De var gode på å holde våre regler med at de som hadde oppe hånden, fikk svare. De tok utfordringer som kom, på strak arm.»

«Det beste vi har sett på lenge. Kjempebra!!!!»

«Me koste oss. Både store og små. Ei oppleving!»

«Fantastisk kjekt!»

«Fantastisk produksjon! :)»

«God struktur: i starten, då elavane kom inn, vart dei vist plassane sine. Det skapte ro før start. Super dialog med elevane i forestillinga, tok imot innspel med gode, positive kommentarar. Mykje og god humor og overraskande moment. Vart litt "i sjokk" over to like ansikt som dukka opp. Super teikning - særleg av ansiktsuttrykk! Dei heldt elevane engasjerte slik at dei var klare med forslag heile tida - imponerande! Gode skrivetips til å starta og byggja opp ei historie, hovudperson, byggja ut med plass og handling, leggja gode forslag på vent i kista og på lageret, opna historien seinare og sjå på den bak gardina/opne boka og lese forteljinga - ho vert ikkje vekke. Alt dette var innebygd slik at elvane fekk det med seg nær sagt utan å tenkje over det. Det traff alle aldresgruppene på vår fådelte skule. Det var imponerande i seg sjølv. BRAVO!“

«Lærarane ga svært gode tilbakemeldingar!!!»

«Tilbakemeldingane frå elevar og lærarar var veldig gode. Utøvarane inspirerte og elevane var veldig deltakande. Dei gjev terningkast 5-6-»

«Dette var kjempegøy! Elevar og lærarar storkoste seg.»

«Super framføring som engasjerte elevane (og dei vaksne). Etterarbeidet fungerte perfekt og elevane var veldig engasjerte!»

«Svært god produksjon! Alle elevane vart fanga frå første sekund.»

«Lærerne og elevene var spesielt godt fornøyd med dette opplegget: Lærer 1: Hei. Det var et av de beste oppleggene jeg har vært med på gjennom DKS. De var utrolig engasjerende og flinke med barna, både å få dem med, lytte til dem og holde interessen oppe. Lærer 2: Elevene lot seg fascinere av fortellermåten deres og levde seg helt inn i fortellingen. Supert opplegg med flotte og flinke tegnere ☺︎ Lærer 3: Både elever og lærere var strålende fornøyd. De var flinke til å ta innspill fra elevene»

«Totalt en svært god opplevelse. Hyggelige kunstnere som trollbandt elever og voksne».

«Fantastisk flott oppleving! De to mennene klarte å få elavane med frå starten og hadde dei med heile tida! Flott måte å formidla forteljekunst og gi elavne inspirasjon til å sleppe fantasien laus. Relevant for lærarar som inspirasjon. Gir idear om korleis ein kan samarbeida med elevane om å utvikla ei historie. Fantastisk kombinasjon av forteljing og teikning. Kjempebra at elevane får møta dyktige kunstnarar som kan formidla det dei jobbar med på ein slik måte.»

«Takk for en fantastisk flott stund for både store og små. Elevene storkoste seg fra begynnelse til slutt. :)»

«Arrangørene kunne nok ha tenkt seg et litt større rom, men vi må bruke det vi har. Begge forestillingene var allikevel helt topp!!»

«Flott at det ble brukt drama og humor som virkemiddel. De voksne hadde god kontakt med ungene. Hadde vært fint om dere hadde vist oss noe dere har illustrert. 3 og 4 klasse er opptatt av dette.»

«Veldig morsomme brødre som tilpasset innholdet etter alderen på barna. Dyktige underholdere. Barna ble inspirert til å fantasere og tegne. Vi fikk et ark som vi kunne kopiere opp til elevene og lage en ny fortelling, supert!»

«Eg har snakka med elevar og lærarar frå 3-7 trinn og har berre fått gode tilbakemeldingar på denne produksjonen.»

«Svært bra produksjon. Gjevande for både born og vaksne. Likar at utøvarane legg opp til ein open slutt... ingenting sluttar heilt, det berre endrar seg.»

«Hei! Fantastisk forestilling! Flott formilding! Utruleg inspirerande på alle måtar! Egil og Svein er hjarteleg velkomne tilbake!»
Foto: Lise Oppegaard
Foto: Lise Oppegaard
Foto: Lise Oppegaard
Foto: Lise Oppegaard
Foto: Lise OppegaardAvisomtaler m.m.
Broderlig teaterspill med Svein og Egil Nyhus (Tønsbergs Blad, 2001)
Tvillingtegnere til å bli glad av (Tønsbergs Blad, 2003)
Litteraturuke i Re bibliotek (Tønsbergs Blad, 2003)
Litteraturuke for fulle Nyhus (Tønsbergs Blad, 2003)
Brødrene Nyhus tøyset og tegnet (Tønsbergs Blad, 2004)
Tegningkast seks (Tønsbergs Blad, 2005)
Radiointervju (NRK, 2006)
Bilder fra Holmestrand (Jarlsberg avis, 2007)
Elevanmeldelse fra Kongsård skole (2008)
Besøk på Mysen skolen (2008)
Engasjerte barna (Tønsbergs Blad, 2008)
Kultur i Troms (Harstad Tidende 19.4.2009)
• Medieklipp fra Litteraturuka i Vestfold 2011:Og fra 2014:

Fra Kongsberg Jazzfestival 2014. Foto: Tor Magnus Anfinsen/Tema Foto
Filmsnutter fra forestillinga
Kultur i Troms (Harstad april 2009)
Litteraturuka i Vestfold 2011 (TV Vestfold 7.11.2011)Svein Nyhus tegner for barn i Warszawa 17.11.2011
Svein Nyhus tegner for barn i Warszawa 19.11.2011.

Facebook
Presentasjonsside på Facebook


Bilder fra 2009: