31. desember 2015

Nytt år, nye muligheter:
Godt nytt 2016!

Summary in English: Svein Nyhus wishes everyone a Happy New Year with an editorial illustration for a Norwegian newspaper, for an article on "parents' concerns about their teen children". The drawing was made with pencil on paper and coloured in Photoshop. (The Norwegian phrase "Resten av livet" means "The rest of your life".)

Med denne tegningen til en avisartikkel om «store barn» ønsker jeg alle lykke til med 2016 – og resten av livet!Levende strek i skisser

Som vanlig rabla jeg ned flere skisser. Innfallene kommer lett. Verre er det å bestemme seg og lage den endelige tegningen. Fordi jeg hadde begrensa tid, valgte jeg en kjent blyantteknikk og fargelegging i Photoshop. Også figurer, former og farger er som de pleier. Men jeg prøvde å beholde den spontane skissestreken hele veien.

Utprøvende skissering blir vanligvis mye mer levende, variert og dynamisk enn kontrollert «innføring» og «reintegning». Ja, utkast skal være uferdige. De er begynnelser som rommer flere muligheter og retninger. Det er selvsagt umulig å samle alle disse i ett eneste bilde. Greit nok. En vinner og taper noe på alt. Så jeg valgte vekk, tegna en overleggingsskisse og streka opp originalen etter den. Men jeg beholdt rable-preget for å gi følelsen av noe som er underveis, noe omtrentelig som leseren kan dikte ferdig i fantasien. Det samme uttrykker selvsagt motivet: å være underveis, i leseretningen, mot det ukjente og fantastiske.

Det ble som det ble. Tydelig budskap, men sleivete utført. Og svakt på trykk i papiravisa. (Det er forresten en tidlig versjon med hvit skrift og blåere figurer som ble brukt). Neste gang får jeg tegne reinere og mer presist, kanskje unngå unngå tynne streker helt og hvite flater i bildet. For illustrasjon handler ikke om korrekte fasitsvar, men om muligheter. Da er det fint med nye dager og nye år som begynner og begynner og ikke er ferdig.

Se også:
Godt nytt 2010, 2012, 2013 og 2015!
En annen tegning av ungdom ut i verden (2006)

Flere eksempler av «Fra skisse til ferdig illustrasjon»:
2. Vannfarger og blyant («Moro-vers»)
3. Kollasj (»Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet«)
5. Blyant på kalkérpapir og digital fargelegging («Håret til mamma»)
6. Raske tusjtegninger og tidkrevende photoshop-arbeid («Sånt som er»)
Digital kollasj av papirbiter i én farge («Lars er ikke»)
Heldigital kollasj med tegning på skjerm («Hva sier reven»)

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar