27. september 2010

«Bildebokskolen» 44:
«Sånt som er» - katalog-presentasjon og ferdig bok

Summary in English: Picture Book Class # 44: Catalogue presentation vs. final book. Norwegian illustrator/writer Svein Nyhus' new children's book "Things That Are" ("Sånt som er") will be released late October 2010. According to the publishers it's "a playful and philosophical picture book about existential questions for children of alle ages". The book tells the simple story of little Eli collecting "things that are" for her suitcase, illustrated with plates of things from different categories. The drawing technique is brush pen with black ink, ballpoint pens and black pencil, with colouring in Photoshop. The first group of images below (1) shows early versions of (a) front cover, (b) the first spread, and (c) back cover as presented on the Internet and in catalogues. The next group of images (2) shows updated versions of the same as they will be printed in the book.

Sist i oktober kommer jeg med en ny billedbok. Den heter «Sånt som er» og er ifølge Gyldendal forlag «en bok i Nyhus’ beste tradisjon: dyp klokskap om verden og livet, formidlet klart, underholdende og vakkert.» Boka handler om Eli som samler på «sånt som er» i kofferten sin, og alle dobbeltsidene i boka har en plansje av småtegninger på høyre side. Illustrasjonene er enkle, raske og nesten slurvete. De er tegna med svart tusjpensel og fargelagt på datamaskin som i «God natt, natt» fra 2009, men denne gangen har jeg også brukt kulepenner, svart fargeblyant og litt flere farger.

Arbeidet med «Sånt som er» har vært overraskende tidkrevende og ganske utmattende. Jeg var usikker på formen og innholdet, nølte for lenge med å komme ordentlig i gang i forhold til leveringsfristen i august, og bomma totalt på hvor lang tid tegneteknikken, som er nokså ny for meg, ville kreve. Prosjektet vokste og vokste med flere tusen små biter, og utgivelsen er dessverre blitt forsinka med seks uker. Men nå er endelig alt levert til et uvanlig tålmodig forlag, og ingenting kan forandres mer.

Denne boka har nemlig blitt annerledes enn jeg planla tidligere i år. Det skal jeg vise her.

1. Katalogpresentasjon (prøvetegninger fra januar 2010 )

I januar 2010 sendte jeg og forlaget prøvetegninger til en søknad om utgivelsesstøtte fra Norsk kulturråd. Da var teksten og innholdet ganske klart. Eksemplene under viser:

a. Forside (med hovedpersonen Eli og eksempler fra plansjetegningene i boka)
b. Første dobbeltside (med åpningsteksten)
c. Møtet mellom Eli og mamma(baksida)Forlaget presenterer boka med disse tidlige prøvetegningene i de trykte katalogene sine (men har oppdatert nett-presentasjonen). Også mange nettbokhandlere viser forsida over, til og med under arbeidstittelen «Alt som er». Men disse tegningene likner ikke på den ferdige boka. I vår kom nemlig Åshild Kanstad Johnsens fine «Kubbe lager museum», en bildebok med store tegninger av saker og ting som kan minne om plansjene mine. Jeg måtte derfor gi min egen bok et tydeligere særpreg og forandra ganske mye. Blant annet hjalp kona mi meg med å velge ut hvilke av alle ideene jeg skulle beholde, og å lage en reinere historie og tydeligere opplegg enn jeg først hadde tenkt.

2. Ferdig bok (utgivelse i oktober 2010)

Det nye manuset som oppstod i løpet av arbeidet i sommer, har enda større tolkningsrom enn det første. Ja, hvis punktene og innspillene mine kan pirre leserens fantasi og kanskje få noen til å tenke en ny tanke, er det bra. Fortellinga nå har dessuten symboler og detaljer som likner enda mer på en skapelsesberetning enn tidligere.

Bildene under viser (som over):
a. Forside (med motiv fra en scene inne i boka)
b. Første dobbeltside (med åpningsteksten)
c. Møtet mellom Eli og MorJeg håper at boka har blitt litt rar og samtidig lett å forstå.

Andre blogginnlegg om «Sånt som er»:
Undertekst og antydninger
Plansjeformen kom først
Raske småtegninger, men tidkrevende bearbeiding
• Løft i skjønnlitterære prosjekter og tekster

1 kommentar :

 1. Liker godt den røffe stilen du har klart å jobbe deg fram til. Sjølv om eg også er svak for dei nydelige "finpussa"teikningane dine.
  Er alle delane teikna kvar for seg og satt samam etterpå? Eller teikna du heile plansjen? Tenkte sidan du sa at det var så mangen små deler som gjorde at du fekk dårleg tid.
  Har sjølv sendt inn ein manus på ei barnebok, må prøva, kan ikkje få anna enn nei:)

  Skap ein god dag!

  Venleg helsing Anna

  SvarSlett