10. mars 2009

Bildebokskolen 9:
Penger fra Kulturrådet og ei bok som ikke ble av

Summary in English:Picture Book Class #9: Financial support and a book never published: In 2007 Svein Nyhus made a few drawings for a planned Norwegian version of Aesop's Fabels with new illustrations. The book was never published due to lack of financial support. The illustrations were made as paper collages with coloured pencils on coloured paper and marbleized backgrounds.

Statlig støtte til norsk kultur
De er få som snakker norsk, og mange gode bøker på norsk ville ikke ha blitt utgitt dersom salget bare skulle vært styrt av frie markedskrefter. En ville rett og slett ikke ha solgt mange nok til å tjene penger på det. For å støtte norsk kultur og språk, får derfor ny norsk skjønnlitteratur for voksne og barn, og også noe faglitteratur, penger fra Kulturrådet gjennom innkjøpsordninga og andre økonomiske støtteordninger. I prinsippet skal pengene gå til bøker med høy litterær og kunstnerisk kvalitet, og vise bredden i norsk litteratur. Forlagene søker følgelig om støtte til å utgi det de mener er de beste bokmanusene de får inn. De søker ikke om offentlige penger til titler de antar vil selge greit uansett, for eksempel Terje Formoes og Egil Nyhus bildebøker om Kaptein Sabletann.

Det er politikerne som har bestemt at fellesskapet skal hjelpe norsk kultur med penger. Denne pengebruken, og enkelte tildelinger, har vært omstridt, men ordningene har utvilsomt stimulert norsk bokkultur, ikke minst utgivelsen av dikt, der forskningsarbeidet i kreativt språk foregår, og barnebøker, som blant annet er med på å bestemme hva neste generasjon skal oppfatte som norsk kultur. Bokstøtta har også ført til at mange kunstnere har hatt råd til å eksperimentere med bildebøker, en sjanger som de siste tjue åra har fått en høy status i Norge. Dette har videre ført til at norske bildebøker er blant verdens aller beste. De vekker i hvert fall oppsikt i utlandet.

«Esops fabler»
Under er tre motiver fra ei bok som aldri ble utgitt, nemlig «Esops fabler» med nye bilder av selveste Svein Nyhus. Det ble lagd noen få utkast til illustrasjoner høsten 2007, men med manglende støtte fra Kulturrådet ble prosjektet lagt på is. Og det var kanskje like greit. Det fins en mengde utgivelser med disse fablene, og salget hadde antakelig gått treigt i konkurransen med alle andre.Som illustratør likte jeg godt dette lille Esops fabler-oppdraget. Det gav meg ingen penger, men det er alltid moro å få tegne dyr. Dessuten ble jeg ganske fornøyd med revemunnen og musesnutene. Det tok litt tid å tegne dem sånn, men de ble passe sære og likevel morsomme, synes jeg, uten å bli altfor klisjeprega og upersonlig Disney-søte. Tegneteknikken er papirklipp med grov fargeblyant på farva kopipapir, og bakgrunnen foran er av marmorert papir. Denne kollasj-teknikken er rask og behagelig å jobbe med. Og gir ganske lekker finish.

Se også:
• Tegninger fra 2013 som ble inspirert av illustrasjonene her

4 kommentarer :

 1. Jeg liker tegnigene og fargene!
  Gunnlaug

  SvarSlett
 2. I am very impressed with your illustrations. They are absolutely fantastic.
  Best wishes

  Laurie

  SvarSlett
 3. Thank you, Laurie!
  All the best to you from
  Svein

  SvarSlett
 4. My God ! I am a big fan of your work for so long (Papa, your only book published in France) and I finally find your blog !! please, convince your publisher to make some deal with some french one so we could enjoy your work again and again :)

  SvarSlett