Summary in English: Reviews on "Aquarium" (original title "Akvarium"), a Norwegian picture book from 2014 written by Gro Dahle and illustrated by Svein Nyhus. (The illustrator presents his digital drawing technique in this blogpost.)
Under viser jeg bokanmeldelser av «Akvarium», bildeboka Gro og jeg kom med i fjor.
Fordi jeg strevde sånn med illustrasjonene og arbeidet ble forsinka, kom dessverre boka ut litt seint på høsten. Den rakk dermed ikke å bli en ordentlig del av bokåret. Det var litt synd. Tradisjonelt er nemlig salget, i hvert fall av voksenbøker, nokså dødt året etter at bøkene blir utgitt.
Derfor er det ekstra hyggelig at noen likevel har oppdaga «Akvarium» og skrevet så fint om Gros tekst. Hun fortjener det. Det gjør også forlaget som jobber for bøkene sine. Sjøl henger jeg bare på.
Oppgulp: Strevet med tegningene ble presentert i lokalavisa i november 2014. Utgangspunktet for avisomtalen var overraskende nok mine egne skriverier i denne bloggen.
For å understreke hvor lett det har blitt å offentliggjøre noe på nettet, og iscenesette virkeligheten, presenterer jeg omtalen her. Dermed oppstår et pussig kretsløp. Fra blogg til avis tilbake til blogg. Jeg gulper opp meg sjøl.
Dette er også en påminnelse om hvor merkelig moderne medieoppmerksomhet kan være. Det er i alle fall en travel og forvirrende tid med stort personfokus. Mulighetene for å samle og spre informasjon er større enn noen gang, men ofte henviser mediene bare til hverandre. Greit nok.
Hva kan en så lære av dette sjølopptatte eksempelet? At det gjelder å være kritisk til alt en hører og ser, selvfølgelig. Nå som før. Og at en lager sitt eget liv. Eller kanskje ikke? For fins det fri vilje, egentlig? Ja, se dét var mer interessant!
Dansk anmeldelse: En dansk bokanmelder på barnebokktritikk.no skriver i januar 2015 dette om «Akvarium»: «[...] jeg finder Gro Dahle og Svein Nyhus bog meget norsk. Ganske vist skrives der også om omsorgssvigt i andre lande, men sjældent for så små børn som her. Kombinationen af Dahle og Nyhus er så tungsindig i sit udtryk i såvel tekst som billede. [...] I Danmark ville man typisk anvende humor til at servere en sådan historie, og jeg mindes ikke at have set tilsvarende billedbøger fra Sverige, her er det typisk fablerne og fantasien, svenskerne ville ty til for at fortælle en tilsvarende historie. Akvarium er umiskendeligt en norsk alvorstung fortælling [...]»
Enig. Men det fins heldigvis andre bøker også. Lette og lyse og rare og runde. For Norge er et land med god plass til mange slags bøker, også tullete. Uansett synes jeg danskens kommentar er skikkelig inspirerende. Det er gøy å gruble, gøy å tøyse, gøy med alvor, gøy med lek. Gøy.
Terapeutisk samtalebok: En psykolog i Aftenposten foreslo forresten boka som hjelp når voksne vil snakke med barn som har det vanskelig. Ja, det er nok lettere å snakke om noe utenfor barnet enn å konfrontere det direkte.
Enda flere: I februar 2015 kom det også en ganske kort samleanmeldelse i Aftenposten. Og i mars skriver en vennlig anmelder følgende i en grundig omtale i Tegnerforbundets tidsskrift Numer: «Skal en bildebok være en gåte? Eller skal tekst og bilde sammen synge eller hviske det som ikke kan sies, det vakre og vare som ligger bak og under det opplagte og overtydelige?» Svaret er vel «ja» på begge spørsmål. For det er opplagt fint med flere slags bøker og et mangfold av lett og tungt og stort og lite og sånn og slik. Heldigvis er det ingen regler og fasitsvar når det gjelder kunst og kultur, bare uendelig mange muligheter.
Se også:
• Bildene i «Akvarium»
• Intervju om arbeidsmotstand – og inspirasjon
• ... og en dansk anmeldelse 2016
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar