10. januar 2015

Avistegning og ytringsfrihet

Summary in English: Egil Nyhus, Norwegian caricaturist and part of "Two men", shows editorial cartoons on freedom of speech at an exhibition in Stavanger, Norway.

Egils kommentar etter terrorangrepene i Paris
Karikaturtegneren Egil Nyhus, den bedre halvdelen av «To menn», deltar denne måneden med flere tegninger på en utstilling i Stavanger om ytringsfrihet og avistegning.

Utstillinga har dessverre blitt høyaktuell på grunn av terrormordene i Paris denne uka, der fire karikaturtegnere ble likvidert sammen med flere andre. Det er få politiske tegnere i Norge, og her, her og her er det intervjuer med Egil om de tragiske hendelsene, om det å være satirisk kommentator og om grenser for ytringer og provokasjoner.

Ja, avistegning er en vanskelig blanding av alvor og spøk, av fornuft og følelser, av samfunnskritikk, kulturforståelse, underholdning, humor, tradisjon og originalitet – og av ansvar og respekt for alt og ingenting. Samtidig er det et håndverk, en øvelse i visuell kommunikasjon og estetikk. Det er en effektiv form for formidling, med motiv som alle kan se, men med budskap som hver må tolke på sin måte. Da gjelder det å være en kreativ narr – og irritere akkurat passe, kanskje.

Uansett er og blir drapene nitriste.

Se også
Egils tegninger i Romerikes Blad
Egil vinner «Årets avistegning» for andre gang (2013)

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar