28. februar 2011

Å tegne frosk med og uten ører

Summary in English: Three drawings of frogs made by Norwegian illustrator Svein Nyhus: as a school boy (8-9 years old) he didn't use reference and put ears on the creature; as an experienced illustrator (41) he made a cartoon-like frog in pencil and water colour; as an even more expierienced illustrator (46) he tried to recapture the spontanity of his childhood art.

Fra arkivene henter jeg denne gangen tre tegninger av frosker for å vise at det kan være en fordel å bruke referanser når en skal lage bilder av virkeligheten.

1: Det første eksempelet er henta fra «Jeg-boka», en skrivetreningsbok fra andreklasse på barneskolen. Den gang var jeg en ivrig forfatter og tegner på 8-9 år som ville fortelle medelevene om en frosk som var så oppblåst at den sprakk.
2: Det neste bildet under er fra 2003. Da var jeg blitt en voksen, rutinert illustratør som sjekker hvordan verden ser ut før han tegner den; jeg brukte blyant og vannfarger og lagde en vitsete frosk som kanskje var litt for karikert, men den hadde i det minste ikke synlige ører.
3: I det siste eksempelet, fra bildeboka «Roy» som kom fem år seinere, har jeg gått tilbake til det røffe, direkte uttrykket i skoletegningen, men beholdt den voksnes kunnskaper om forenkling. Da var jeg dessuten blitt så gammel at jeg ikke gadd å bruke bildereferanser, men prøvde å formidle min egen forestilling av «flat frosk».Hvis du klikker på bildene, ser du hele illustrasjonene.

Se også:
Flere vesener i vann (2003)
En ny «Jeg-bok» (2004)
En flat froskeprins (2009)
En slurvefrosk (2010)
Andre blogginnlegg om like motiver tegna på ulike måter
• Mer om forenkling av et motiv

2 kommentarer :

  1. Hei! Jeg fant bloggen din via en annen blogg. Jeg liker tegningene dine veldig godt, så deg må jeg jo følge :)Selv lager jeg blogg inspirert av gamle fotografier. Du er velkommen til å ta en titt :)

    SvarSlett
  2. du er en av mine største helter. <3

    (verden har ingen hjørner, fant jeg for lenge siden og ble så glad og boken ble favoritt og osv. og hurra hurra)

    SvarSlett