21. juni 2010

«Bildebokskolen» 36:
Fra skisse til ferdig illustrasjon (eksempel 4)

Summary in English: Picture Book Class #36: Yet another example of small thumbnails, early roughs, detailed trace sketch and a finished colour drawing by Svein Nyhus. The final illustration, from children's picture book "Hemmeligheten til fru Plomme" ("Mrs Plum's Secret"), was originally made with water colours and pencil (first colour image). When reprinted in 2010 the colouring was simplified by using Photoshop (second colour image).

I forbindelse med at Gro Dahles og Svein Nyhus' barnebok «Hemmeligheten til fru Plomme» fra 1999 kommer i ny utgave i sommer, viser vi tegningene til en av illustrasjonene derfra.
1. Idéutkast og traceskisse (til venstre)

a. Blyanttegningen øverst til høyre er første ideskisse der motivet ble bestemt («hus, gjerde, folk som glor»).

b. Strektegningene i midten viser hvordan bildeelementene ble plassert på et liggende sideformat.

c. Nederst er detaljene justert til en «traceskisse» som nøyaktig grunnlag for den endelige fargeoriginalen. En slik traceskisse blir forstørra på kopimaskinen, kopien blir lagt på lysbordet og motivet tegna av strek for strek på et nytt papir der originalillustrasjonen til sist blir lagd ferdig.

2. Ferdig fargeillustrasjon (under)

Tegneteknikken i illustrasjonen som er trykt i boka, er vannfarger, grå blyant og viskelær. Den første fargetegningen under er fra 1999-utgaven av boka, den andre fra 2010. I den nye versjonen er vannfargeoriginalen for eksperimentets skyld fargelagt i photoshop med kun grått/blått og gult/brunt.Flire bilder fra den nye utgaven er vist her.

6 kommentarer :

 1. Legg inn forsida fra 1999 også.
  Interessant å se forandringene.

  SvarSlett
 2. Planlegger å vise forsida og flere tegninger i Bildebokskolen nummer 38. Nå poster jeg innlegg nesten litt for ofte. Jeg har også annet på lur fra denne boka.

  SvarSlett
 3. synes du poster innlegg litt for sjeldent :D haha!

  men jeg liker den nye photoshoppede versjonen bedre egentlig, til tross for at photoshop kan bli litt "ferdig" og "perfekt" I enkelte sammenhenger, så synes jeg at du klarte det på en fin måte.

  Det er forresten en teknikk jeg ønsker å se hvordan du gjør :) er det multiply?

  SvarSlett
 4. Så fint, Sofie. Jeg har forsøkt å forklare photoshop-fargelegginga mi her.

  SvarSlett
 5. Dette er gode tips å ta med seg videre! Takk :)

  SvarSlett