28. juni 2010

«Bildebokskolen» 41:
Bokutgave med nye farger

Summary in English: Picture Book Class #41: A reprint with new colours. A new edition of "Hemmeligheten til fru Plomme" ("Mrs Plum's Secret"), a children's picture book by Norwegian writer/illustrator couple Gro Dahle and Svein Nyhus, first published in 1999, will be released this summer. In the 2010 edition the illustrator has limited the colours and enhanced the contrasts in his drawings to make them visually more characteristic (shown in the second versions of the illustrations). The colours may still seem a little banal.Gro Dahles og Svein Nyhus' bildebok «Hemmeligheten til fru Plomme», som opprinnelig ble utgitt i 1999, kommer på nytt sommeren 2010

Fordi forlaget ikke hadde gamle reprokopier av bokillustrasjonene å trykke opp, måtte originaltegningene skannes inn på nytt. Dette ga anledning til et lite teknisk eksperiment: i den nye utgaven har illustratøren retusjert de gamle blyanttegningene i photoshop. Kontrastene har blitt forsterka, og fargene er begrensa til blått/grått og gult/brunt, en kombinasjon Svein Nyhus bruker i flere bøker.

Planen var å erstatte en litt banal fargepalett der grasset er grønt, himmelen blå og så videre. Dette skulle gi boka et tydeligere visuelt særpreg og gjøre den mer spennende. Men dette effektmakeriet har kanskje gjort illustrasjonene enda mer banale? I den første vannfargeversjonen er fargene tross alt mer varierte og uttrykket ærligere. Nei, det er sannelig ikke lett å gjøre rett.

Det første motivet i hvert bildepar er fra den originale 1999-utgaven, det andre fra 2010.

Illustratøren lurte forresten en stund på om han også skulle oppdatere og modernisere detaljer i motivet, for eksempel fjerne ledningen på den gammeldagse telefonen. Det gjorde han ikke. Bra.

Se også:
Skissene til en illustrasjon i boka
En illustrasjon fra boka i like tegneteknikker
Les boka her (velg høy kvalitet)
Kjøp trykk fra boka

5 kommentarer :

 1. Blir spennende å holde den gamle og den nye boka ved siden av hverandre og sammenligne. Lettere å konkludere med hvilken som ble best da, ja.

  SvarSlett
 2. Jeg grugleder meg. Neida, men det blir interessant. Kunne ha jobba mer med å lage en ny, superspennende typografi også, men vil ikke presse sliterne på forlaget.

  SvarSlett
 3. Hmmm... ja, skjønner at det må være vanskelig å endre på fargene. Hvis du tar imot litt "halvkvalifisert synsing" så mener jeg at den nye forsiden er blitt mye bedre, bilde nr. 3 og 4 ovenfra ligeså, men liker bilde nr. 1 og 2 bedre i originalen. Må du velge å enten gjøre omm fargene i hele boka, eller la være? Går det ikke med en kombinasjon. Tenker at det kan kanskje bli litt likt fra oppslag til oppslag om det alltid er de samme fargene. det er noe friskt over de originale. vel, det var min synsing for denne gang :-) Takk for flott skrivekurs på Gyldendal forresten, og liker nettsiden din veldig godt. Så flott at du deler med deg av din arbeidsprosess, spennede å få innblikk i! Mvh. Henriette Nilsen. www.henriettenilsen.no

  SvarSlett
 4. Du har rett, Henriette. De samme fargene på alle bildene blir veldig monotont. Men alt er allerede sendt til trykking, og jeg kan ikke forandre noe nå dessverre. Det var likevel verdt eksperimentet. Jeg lærer så lenge jeg lever og tenker klart.

  Synes forresten bloggen din er kjempefin. Forbilledlig enkle, klare illustrasjoner der. Inspirerende. Så gratulerer med den! Og med ny bok i august allerede!

  SvarSlett
 5. Takk for det, blir spennende med ny bok ja :-) Åja, trodde boka di var under arbeid, men så er den i trykken allerede. Da hjelper det jo ikke stort med min synsing, hehe :-) I det store og det hele likte jeg uansett den nye versjonen bedre. Tror jeg må gå til innkjøp av en av hver av utgavene (om den gamle er å få tak i ennå da) for å se nærmere på det. Liker veldig godt illustrasjonene dine, de er utrolig flotte og gjennomførte.

  SvarSlett