26. august 2017

«To menn og en tavle» høsten 2017:
Skjegg eller kjake?

Summary in English: This autumn Svein and Egil Nyhus, illustrators and twin brothers, will be visiting several schools and libraries in Norway with their drawing show for children. Svein works mainly as a book illustrator, Egil as a caricaturist and a cartoonist.

«To menn» ta sommerskjegget før høstsesongen 2017?
Sommeren 2017 er snart over, og Svein og Egil Nyhus begynner straks på nye runder med «To menn og en tavle». I høst kommer de med tegneforestillinga til Sommerles- og iskremfestene på Romerike (på Hurdal, Eidsvoll, Enebakk, Fet, Rælingen, Gjerdrum og Nannestad folkebibliotek). Seinere besøker de Mo i Rana og Bodø og møter skolebarn i Hordaland og Lørenskog.

Men spørsmålet er: Skal mennene beholde ferieskjegget – eller barbere seg? Den som møter opp, får se!

«Erfaringa med å stå aleine går vi glipp av.»
(Fra intervju i «Studentforum», organ for Norsk Studentunion, i 1985,
våren da Nyhus og Nyhus var ferdige på tegneskolen.)
Fra celleklumper til moroklumper

Selv etter at tvillingbrødrene skilte lag etter unnfangelsen i 1961 og blei seg sjøl, har de holdt sammen. Det gjelder ikke minst ved tegnebordet i barndomshjemmet og 16 år i samme klasse. Etter at illustratørene var ferdige på tegneskolen i Oslo i 1985, har de derimot gått i litt forskjellige retninger. Egil har blitt karikatur- og avistegner som også har illustrert populære barneserier som «Sesam Stasjon» og «Kaptein Sabeltann». Svein har blitt «mannen til Gro Dahle», den som har tegna til bildebøker med mer alvor og skrevet noen barnebøker sjøl.

Sveins idéskisse av nesten-kjærligheten.
Tvillingbrorens ferdige avistegning under.
Fersk fellestegning

De siste tjue åra har brødrene stort sett bare samarbeida om tegneshowet. Men denne uka lagde de også en tegning sammen, omtrent som da de var små. Tidlig en morgen, halvt i søvne, kom Svein på et ordspill som han sendte som idéskisse til tvillingbroren. Samme dag reintegna Egil motivet, drevent og sikkert etter snart førti år som avistegner.

I valgkampen to dager seinere foreslo innvandringsminister Sylvi Listhaug å frata asylsøkere menneskerettigheter for å beskytte folk i Norge. Da lå Egils politiske kommentar allerede klar i Romerikes Blad. Det var jo praktisk. Ja, aldri så gæli, så er det godt for noe!


Se også:
«To menn og en tavle», en tegneforestilling for små og store
«To menn og en tavle» på Facebook

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar