1. desember 2009

Fotballtegninger før og nå

Summary in English: Football illustrations. The newspaper clipping below shows Norwegian twin brothers Svein and Egil Nyhus, born 1962, in 1973 presenting one of their first jobs as illustrators; making a supporter banner for a local football match - although neither of them were really interested in sports. Further down are three caricatures made by Svein Nyhus for a local newspaper in Norway 2005, 2007 and 2009. Similar drawings of "football players of the year" have been published every autumn since 1987. The first of the drawings here shows Nyhus' recent pencil technique in three steps: making roughs with lighter red pencil and then finer details in darker blue; tracing this onto a finished pencil drawing in grey and red; and finally the scanned version with all lines made black ready for colouring in photoshop.

Heiaplakater fra 1970-tallet

Månedens arkivbilde viser tvillingbroren min Egil og meg som elleve-tolvåringer på 1970-tallet med et av våre første tegneoppdrag: heiaplakater for en fotballkamp med Eik, en idrettsforening i Tønsberg der vi vokste opp.

Plakatene virka ikke direkte inn på kampresultatet, men dugnadsinnsatsen skapte stor begeistring blant fotballfansen. Og selv om det var skummelt å tegne offentlig, og kjedelig å måtte se kampen etterpå, var det gøy å få bruke dyre sprittusjer. Egil og jeg var forresten blant de ytterst få guttene på tettstedet Eik som ikke spilte fotball. Vi satt isteden på rommet vårt og tegna.
«Årets spiller» 2005, 2007 og 2009

I 1986 begynte jeg som frilans illustratør på heltid, og hver høst siden 1988 har jeg levert en karikaturtegning til Tønsbergs Blads kåring av de beste lokale fotballspillerne.

Disse tegningene har vært veldig like: Figurene har hatt store hoder, teksten har blitt skrevet rett inn i bildet, og detaljene og symbolene har ofte vært de samme, blant annet vinnerkrusene i sølv og det lokale landemerket Slottsfjelltårnet. Alt har blitt tegna med svart strek og i farger, men selve teknikken har variert.

Tegningene her er fra 2005, 2007 og 2009. Tegningen til venstre viser blyantteknikken i tre trinn: øverst en grovskisse i rød blyant som siden tegnes over med mørkere blått til en mer presis overleggingsskisse; i midten en strekoriginal som jeg har tegna av på lysbordet etter strekene i skissa; nederst en svart strekkopi av den grå blyanttegningen som kan gjengis tydelig i avisa og er klar for digital fargelegging.

Jeg jobber mye med overleggings- eller traceskissa, og det ferdige uttrykket blir både overfylt og overkontrollert. Likevel har streken med åra blitt sikrere og ledigere. Ja, jeg liker å leke med linjer og former i overdrevne strekk, buer og knekk i en tradisjonell og dekorativ stil.

Portrettene er forresten tegna på grunnlag av fotografier.Se også:
«Årets spiller 2010»
«Årets spiller 2011»

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar