9. november 2015

Polsk-norsk teaterversjon av «Snill»

Summary in English: Trailer and pictures from a Polish theatrical adaptation of "Gentle" or 'What a Girl!" (original title "Snill", 2002), a picture book by Norwegian poet Gro Dahle and illustrator Svein Nyhus. Photos from past adapations are here and here.

Dominika Minkacz–Siras trailer for Open Window Theatres oppsetning av bildeboka «Snill» ("Nice Girl").


I høst har det kommet enda en dokketeaterversjon av «Snill», bildeboka Gro og jeg lagde i 2002. Fra før har boka blitt dramatisert både i Norge og Sverige. Den har også kommet som tegnefilm og blitt oversatt til flere språk.Denne gangen er det skuespiller og dokkefører Dominika Minkacz Sira og regissør Przemysław Jaszczak i det polsk-norske Open Window Theatre i Bergen som forteller historien. Den handler om den altfor snille, tause og pliktoppfyllende Lussi, skolejenta som til sist sprenger seg ut av smilet, veggen og rollen hun sitter fast i. Dokker, scenografi og animasjoner er fritt basert på illustrasjonene i boka. Manuset følger i hovedsak teksten som den er.

Bildene under viser glimt fra forestillinga. Den er vist både i Norge og Polen.

Verken Gro eller jeg har hjulpet til eller sett den ferdige oppsetninga. Men bildene derfra imponerer. Ja, det visuelle uttrykket til den unge scenografen Mateusz Mirowski er blitt tydelig, særprega og uttrykksfullt. Dessuten: Karikert figurteater passer godt til historien. Bildeboka har allerede scener som i et teater, og figurene mine har runde dokkehoder og overdrevent kroppsspråk.Jeg synes altså teatergruppa har tolka bildene i boka på en proff og ryddig måte. Scenografen har videreutvikla det visuelle, gjort det til noe eget som kommuniserer klart og sterkt. Det er ofte lettere å fortsette på andres grunnlag enn å begynne helt fra bånn, men det hjelper også å være faglig sikker og ta modige valg. Ja, dette var inspirerende og lærerikt å se. Så takk for det!

Se også:

Anmeldelse av forestillinga
Andre teaterversjoner av «Snill» – og en animasjonsfilm
«Grzeczna», boka på polsk 2010
Annen teateroppsetning i Polen

Blogginnlegg og wikipedia om «Snill»
Se og hør hele «Snill» på nettet
Kjøp trykk fra «Snill»

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar