1. februar 2014

«What Does the Fox Say?» ikke lenger på listetoppen, men vekker fortsatt følelser

Summary in English: The American edition of "What Does the Fox Say?" (Norwegian title "Hva sier reven?"), a picture book based on Ylvis's YouTube hit and illustrated by Svein Nyhus, has fallen on The New York Times Best seller list from five weeks as #1 to the last two weeks as #2. There are now hundreds of love and hate comments on the Internet, among them short reader reviews at amazon.com and goodreads.com.

To uker før jul 2013 kom en amerikansk utgave av «Hva sier reven?», bildebokversjonen av Ylvis' populære musikkvideo og barnebokparodi «The Fox». I de fem første salgsukene i USA lå boka på topp på New York Times' bestselgerliste i kategorien «bildebøker for barn». I de siste par ukene i januar 2014 har den falt til en andreplass. Ja, ja.

Siden utgivelsen har jeg, som har illustrert boka, kost meg med hundrevis av leserkommentarer på nettet. Bokkjøperne på amazon.com elsker og hater verket med beskrivelser av boka og illustrasjonene som «enchanting for children of all ages», «conversation piece», «joke gift», «genius», «wonderful», «phenomenal», «quirky and eye catching», «very cool and un-baby like», «Picasso-influenced», «art on acid», «just awful», «very very bad pictures» og «WORST. TOILET PAPER. EVER.» Over 80% av disse kundene har likevel gitt boka toppkarakter, mens en firedel av leseranmelderne har gjort det samme på goodreads.com. Der omtales tegningene som «Norwegian folk art», «indigenous Native American», «absurdist», «abstract», «borderline scary», «utterly terrifying» og «the sort of stuff hipsters would want printed onto canvas to hang in their hyper-minimalist offices». Fint. Det var meninga å vekke følelser. Jeg ville i hvert fall gjenskape den ville energien og smårampete leken fra YouTube-hiten, gjerne som en selvstendig parodi på parodien. Bildene skulle ha kraft og særpreg, være tullete, men proffe og henvende seg til danseglade småbarn, kule ungdommer og amerikanske forbrukere. Det ble en stor jobb selv om boka er kort.


Flere har irritert seg over all den oppmerksomheten revelåta og bildeboka har fått. Og over boksalget. Uansett hva publikum har følt, begynte det hele for moro skyld, som uskyldig underholdning, ikke som kynisk spekulasjon for å tjene penger på andres bekostning. Tvertimot ble alle overraska over den voldsomme responsen og medieomtalen som fulgte. For selv om videoen og tulleboka er uviktige i den store sammenhengen og helt unødvendige, har fenomenet også fascinert, særlig unge mennesker. Ja, kultur betyr mye for mange. Mine egne mål var bare å bli ferdig med illustrasjonene innen tidsfristen og prøve å lage noe fint og litt overraskende. Dét var en personlig utfordring som var vanskelig nok. Og det var rein flaks at det var jeg som fikk mulighet til å gjøre tegnejobben. Ja, livet er grunnleggende urettferdig, og tilfeldigheter utenfor min kontroll bestemmer bestsellerlistene blindt og brutalt.

Siste nytt 7. februar: Salget av «What Does the Fox Say?» har falt ytterligere, i åttende uke helt ned til plass nummer fem på New York Times' bildebokliste. Okei. Det var godt vi fikk boka ut før jul. Og godt kritikerne slipper å rope i butikkene.

Se også:
Flere illustrasjonseksempler fra «What Does the Fox Say?»
Grundigere omtale av illustrasjonene
Kjøp trykk fra «Hva sier reven?»

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar