25. april 2011

Fra arkivene: Sommertegning i to versjoner

Summary in English: Two old editorial cartoons by Norwegian illustrator Svein Nyhus for a local newspaper. They both show "exhausted hosts saying goodbye to leaving families after a busy summer stay". The black-and-white-version is from 1987, the coloured from 1996. The illustrator tried to make the second one better, but it became overcontrolled and is still confusing.

I anledning den varme østlands-påska som nettopp er over, har jeg funnet fram to gamle sommertegninger fra Tønsbergs Blad.

En sjelden gang får jeg nemlig tegneoppdrag der jeg kan tegne et motiv på nytt og rette opp ting jeg ikke likte i første forsøk. Og avistegningene under er eksempel på nettopp dét: begge er illustrasjoner til humoristiske artikler om sommerbesøk på vestfoldkysten, og begge viser en matt vertsfamilie som tar farvel med badegjester som har satt huset på huet.

Den første vitsetegningen her er fra 1988 og utført med pennesplitt og svart tusj, den andre er fra 1996 og utført med kulepenn og vannfarger. Begge gangene lagde jeg nøyaktige skisser som jeg la over og tegna av på lysbordet.

Jeg prøvde å gjøre fargeversjonen klarere og ryddigere, men ser at det røde huset tar for mye oppmerksomhet fra hovedfigurene. Dessuten har formene og streken blitt så kontrollert at uttrykket blir nokså ensarta og likegyldig.

Ja, kanskje jeg må lage en tredje, frekkere versjon med mer spenst og trøkk og liv?

Se også:
Flere sammenlikninger av like motiver
og
Munter sankhanstegning fra 1990
Sommertegning i nyere teknikk (2007)
Sommertegning og sommerpar i enda nyere teknikk (2012)

1 kommentar :

  1. Jeg har tillatt meg å bruke det morsomme bildet ditt på min blogg http://www.selskabelig.no/?p=4404

    SvarSlett