TO MENN OG EN TAVLE
DRAWING SHOW FOR CHILDREN

Summary in English: "To menn og en tavle" ("Two Men and a White Board") is a 45 min drawing show for children by Norwegian illustrators and twin brothers Svein and Egil Nyhus. Booking: svein.ok@online.no.«To menn og en tavle» er en vilter og morsom tegneforestilling der illustratørene og tvillingbrødrene Svein og Egil Nyhus (født 1962) tegner og forteller for og sammen med små og store. Brødrene lager en historie på tavla, viser noen fortellertriks og ber barna komme med forslag og idéer til hva som kan være med. Tegneshowet varer i 45 minutter.

Kontakt
Svein Nyhus, svein.ok@online.no, tlf. 979 55 813
Egil Nyhus, egnyhus@online.no, tlf. 957 22 801

Utøvere
Svein og Egil Nyhus er tvillingbrødre og tegnere. De er født i Tønsberg i 1962. Svein skriver og illustrerer barnebøker. Han lager også bildebøker sammen med kona si, forfatteren Gro Dahle. Egil er avistegner og illustratør. Han tegner politiske karikaturtegninger, Kaptein Sabeltann og mye annet. I 2014 fikk Svein og Egil Teskjekjerringprisen for samarbeidet sitt.

Svein og Egil har opptrådt med tegneforestillinger siden 1995 og reist på flere skoleturneer arrangert av Den kulturelle skolesekken. Brødrene har også besøkt barnehager, skoler og bibliotek som illustratører, fortellere og forfattere hver for seg.

• Les om Svein i «Store norske leksikon» og på wikipedia
• Les om Egil i «Store norske leksikon» og på wikipedia
• Les alle blogginnlegg om tvillingene og forestillinga

Målgruppe
Forestillinga passer for barn i alle aldre (store barnehagebarn, skoleelever og voksne sammen med barn)

Varighet
Forestillinga varer i 45 minutter.

Tekniske krav
Svein og Egil har med egen tavle og det de bruker av utstyr. De trenger ca. 3 x 2 meter gulvplass.

Skolebesøk
• Forestillinga passer for 1.–7. klasse, varer i 45 minutter og krever ingen forkunnskaper. Svein og Egil har med det de trenger av eget utstyr
• Best publikumsantall er 20–60, men det kan være både flere og færre bare alle ser og hører greit.
• Svein og Egil kan tilpasse starttidspunkt etter skolens rutiner.
• Flere forestillinger bør foregå i samme rom for å slippe omrigging. Matter, puter, benker og stoler bør stå i rette rader som når publikum ser på film. Samlingsrom eller store klasseværelser er bedre enn gymsaler med dårlig lyd.

Passer for alle
«To menn og en tavle» er en underholdende crossover-forestilling der tvillingbrødrene, illustratørene og barnebokforfatterne Svein og Egil Nyhus kombinerer tegning (visuell kunst), fortelling (litteratur) og kroppsspråk (teater) på en pedagogisk, morsom og oppfinnsom måte. Tegneshowet likner mer på improvisert teater enn et vanlig forfatter- og illustratørbesøk. Brødrene tegner på tavla, forteller og tuller for og sammen med barna. De lærer bort måter å lage fortellinger på og ønsker å inspirere til kreativitet, dikting, aktivitet, lek og glede.

Opplegget krever ingen forkunnskaper eller forberedelser og passer for både faglig sterke og svake elever. For mange blir møtet med to identiske menn og sprelske tegnere en annerledes opplevelse de vil huske.

I løpet av mer enn 20 år har tvillingbrødrene besøkt mange steder i Norge og fått god trening i å snakke med barn. Etter forestillinga legger de igjen et ark, som en hilsen og en takk, med enkle tegneoppgaver og en liten påminnelse om hva de har gjort. Arket kan lærerne kopiere og dele ut til elevene.

Presentasjon på Facebook

Tilbakemeldinger fra 1.–7. trinn ved barneskoler i Hordaland 2017 og 2018
«Hei. Det var en helt fantastisk forestilling. De to mennene fikk elevene med seg fullt ut. De var svært flinke, og vi kan ha mer av den sorten. De var pedagoger, og fikk barna med seg hele tiden. Kan anbefales for denne målgruppen. Terningkast seks»

«Det var bra. KJEMPEKJEKT for både elever og voksne. De hadde veldig god formidlingsevne, de hadde en god tone og var flinke til å lese barna. De var gode på å holde våre regler med at de som hadde oppe hånden, fikk svare. De tok utfordringer som kom, på strak arm.»

«Det beste vi har sett på lenge. Kjempebra!!!!»

«Me koste oss. Både store og små. Ei oppleving!»

«Fantastisk kjekt!»

«Fantastisk produksjon! :)»

«God struktur: i starten, då elavane kom inn, vart dei vist plassane sine. Det skapte ro før start. Super dialog med elevane i forestillinga, tok imot innspel med gode, positive kommentarar. Mykje og god humor og overraskande moment. Vart litt "i sjokk" over to like ansikt som dukka opp. Super teikning - særleg av ansiktsuttrykk! Dei heldt elevane engasjerte slik at dei var klare med forslag heile tida - imponerande! Gode skrivetips til å starta og byggja opp ei historie, hovudperson, byggja ut med plass og handling, leggja gode forslag på vent i kista og på lageret, opna historien seinare og sjå på den bak gardina/opne boka og lese forteljinga - ho vert ikkje vekke. Alt dette var innebygd slik at elvane fekk det med seg nær sagt utan å tenkje over det. Det traff alle aldresgruppene på vår fådelte skule. Det var imponerande i seg sjølv. BRAVO!“

«Lærarane ga svært gode tilbakemeldingar!!!»

«Tilbakemeldingane frå elevar og lærarar var veldig gode. Utøvarane inspirerte og elevane var veldig deltakande. Dei gjev terningkast 5-6-»

«Dette var kjempegøy! Elevar og lærarar storkoste seg.»

«Super framføring som engasjerte elevane (og dei vaksne). Etterarbeidet fungerte perfekt og elevane var veldig engasjerte!»

«Svært god produksjon! Alle elevane vart fanga frå første sekund.»

«Lærerne og elevene var spesielt godt fornøyd med dette opplegget: Lærer 1: Hei. Det var et av de beste oppleggene jeg har vært med på gjennom DKS. De var utrolig engasjerende og flinke med barna, både å få dem med, lytte til dem og holde interessen oppe. Lærer 2: Elevene lot seg fascinere av fortellermåten deres og levde seg helt inn i fortellingen. Supert opplegg med flotte og flinke tegnere J Lærer 3: Både elever og lærere var strålende fornøyd. De var flinke til å ta innspill fra elevene»

«Totalt en svært god opplevelse. Hyggelige kunstnere som trollbandt elever og voksne».

«Fantastisk flott oppleving! De to mennene klarte å få elavane med frå starten og hadde dei med heile tida! Flott måte å formidla forteljekunst og gi elavne inspirasjon til å sleppe fantasien laus. Relevant for lærarar som inspirasjon. Gir idear om korleis ein kan samarbeida med elevane om å utvikla ei historie. Fantastisk kombinasjon av forteljing og teikning. Kjempebra at elevane får møta dyktige kunstnarar som kan formidla det dei jobbar med på ein slik måte.»

«Takk for en fantastisk flott stund for både store og små. Elevene storkoste seg fra begynnelse til slutt. :)»

«Arrangørene kunne nok ha tenkt seg et litt større rom, men vi må bruke det vi har. Begge forestillingene var allikevel helt topp!!»

«Flott at det ble brukt drama og humor som virkemiddel. De voksne hadde god kontakt med ungene. Hadde vært fint om dere hadde vist oss noe dere har illustrert. 3 og 4 klasse er opptatt av dette.»

«Veldig morsomme brødre som tilpasset innholdet etter alderen på barna. Dyktige underholdere. Barna ble inspirert til å fantasere og tegne. Vi fikk et ark som vi kunne kopiere opp til elevene og lage en ny fortelling, supert!»

«Eg har snakka med elevar og lærarar frå 3-7 trinn og har berre fått gode tilbakemeldingar på denne produksjonen.»

«Svært bra produksjon. Gjevande for både born og vaksne. Likar at utøvarane legg opp til ein open slutt... ingenting sluttar heilt, det berre endrar seg.»

«Hei! Fantastisk forestilling! Flott formilding! Utruleg inspirerande på alle måtar! Egil og Svein er hjarteleg velkomne tilbake!»

Pris
Begge utøverne følger Norsk forfattersentums honorarsatser for skolebesøk eller avtaler i hvert enkelt tilfelle.

Avisomtaler m.m.
Engasjerte barna (Tønsbergs Blad, 2008)
Besøk på Mysen skolen (2008)
Elevanmeldelse fra Kongsård skole (2008)
Bilder fra Holmestrand (Jarlsberg avis, 2007)
Radiointervju (NRK, 2006)
Tegningkast seks (Tønsbergs Blad, 2005)
Brødrene Nyhus tøyset og tegnet (Tønsbergs Blad, 2004)
Litteraturuke for fulle Nyhus (Tønsbergs Blad, 2003)
Litteraturuke i Re bibliotek (Tønsbergs Blad, 2003)
Tvillingtegnere til å bli glad av (Tønsbergs Blad, 2003)
Broderlig teaterspill med Svein og Egil Nyhus (Tønsbergs Blad, 2001)

Klikk for å se større bilder:Avisomtaler m.m.
Litteraturuke for fulle Nyhus (Tønsbergs Blad, 2003)
Litteraturuke i Re bibliotek (Tønsbergs Blad, 2003)
Tvillingtegnere til å bli glad av (Tønsbergs Blad, 2003)
Broderlig teaterspill med Svein og Egil Nyhus (Tønsbergs Blad, 2001)
Brødrene Nyhus tøyset og tegnet (Tønsbergs Blad, 2004)
Tegningkast seks (Tønsbergs Blad, 2005)
Radiointervju (NRK, 2006)
Bilder fra Holmestrand (Jarlsberg avis, 2007)
Elevanmeldelse fra Kongsård skole (2008)
Besøk på Mysen skolen (2008)
Engasjerte barna (Tønsbergs Blad, 2008)
Kultur i Troms (Harstad Tidende 19.4.2009)
• Medieklipp fra Litteraturuka i Vestfold 2011:Og fra 2014:

Fra Kongsberg Jazzfestival 2014. Foto: Tor Magnus Anfinsen/Tema Foto
Filmsnutter fra forestillinga
Kultur i Troms (Harstad april 2009)
Litteraturuka i Vestfold 2011 (TV Vestfold 7.11.2011)Svein Nyhus tegner for barn i Warszawa 17.11.2011
Svein Nyhus tegner for barn i Warszawa 19.11.2011.


Facebook
Presentasjonsside på Facebook