KUNSTTRYKK TIL SALGS
PRINTS FOR SALE

6. februar 2021

Å tegne store dyr – og blande høyt og lavt

Summary in English: Illustrations from "Steder å tisse" ('Places to pee'), a new children's picture book by Svein Nyhus, a Norwegian illustrator and children's book writer. Nyhus's photoshop drawings of elephants, rhinos, and a whale are compared to illustrations from some of his previous books.


Denne uka kom det flere anmeldelser av bildeboka «Steder å tisse». Barnebokkritikk skriver om «strålende tissing», NRK kaller boka «vidunderlig og forunderlig».

Alle kan selvsagt oppleve og forstå bøker akkurat som de vil. Likevel var det spesielt hyggelig at noen også leste tisseboka som en hyllest: Boka er ment som en forsiktig feiring av det å være til i verden, i kroppen og øyeblikket.

De positive omtalene inspirerte meg til å legge ut flere bilder. Her kommer derfor tre illustrasjoner fra boka som jeg sammenlikner med tilsvarende motiver fra andre bøker. Bildene viser at en illustratør løser oppgavene på sitt personlige vis, og at samme utøver tegner på ulike måter. Selvfølgelig. I kunst og kultur er det som kjent ingen riktige svar, bare forskjellige muligheter.

Dyremotivene her henvender seg til barn. Jeg liker å kommunisere og formidle, og tegningene blir en blanding av fortelling og formlek. Ja, det er gøy å vri og vrenge på virkeligheten uten at det trenger å være så riktig og naturtro.

Selv om jeg er glad i kunstferdige eksperimenter, løst kluss, stram kontroll og det meste, ender jeg oftest opp med enkle strektegninger, fargelagt med begrensa palett, noen ganger med litt skyggelegging. Det er skyldes sikkert en barndom med tegneserier og tegnefilm. Konturene blir klare og figurene tydelige, gjerne flate og oppstilte, som utklipt dekor uten forstyrrende tegning bak. Og det er liten tvil om hva hovedmotivet forestiller. Bøker og bilder bør være tilgjengelige og åpne. De skal lokke store og små og invitere dem inn.

Samtidig prøver jeg å berike den karikerte forenklinga med noe ekstra. Jeg vil løfte opplevelsen med sånt som kanskje er litt annerledes enn det vanlige, det vi har sett før. Legge til en uventa vri, en ny variant, en fremmed klang eller smak. For jeg liker nok aller best blandinga av det enkle og kompliserte, av høyt og lavt, lett og tungt og stort og smått, miksen av det kjente og ukjente, det bestemmelige og ubestemmelige, det forståelige og uforståelige. Alvoret i leken og leken i alvoret.

Sammenlikning 1: Elefanter

Illustrasjonene i «Steder å tisse» er tegna direkte i Photoshop på en tegneskjerm. Strukturen i bakgrunnen er henta fra et stort papir med malingsøl.

«Steder å tisse» 2021
Illustrasjon tegna på digitalt tegnebrett


Jeg presenterte tissebokideen for Gyldendal i 2017, og brukte siden et par-tre år på tvil og testing, flukt og flid. Jeg bestemte meg for å bruke tidkrevende forseggjorthet som en effekt, og bare de små tissefigurene foran og bak i boka tok noen uker å få helt på plass. Alt ble ferdig seint i 2020.

«Steder å tisse»: idéskisser 2017
(Elefanten er nederst til venstre)
«Steder å tisse»: layoutskisse 2018
«Steder å tisse»: figurforsøk 2019


Teknikk og uttrykk likner på de digitale kollasjene i «Hva sier reven?» fra 2013, der tegneprosessen var kort og intens, og de dramatiske datamaleriene i «Dragen» fra 2018, en bok jeg jobba med i månedsvis istedenfor med tisseboka.

«Sesam Stasjon ABC» 1995
Kulepenn og vannfarger
Annonseillustrasjon 2001
Grå blyant på vannfarger
«Sånt som er» 2010
Tusj fargelagt digitalt

«Lars er stor» 2012 og «Lars er ikke» 2013
Papirkollasj og digital etterligning
«Hva sier reven?» 2013
Digital etterlikning av papirkollasj
«Blekkspruten» 2016
Tusjpensel og Photoshop.

Sammenlikning 2: Neshorn

Siden 1995 har jeg testa flere stiluttrykk og teknikker: kulepenn, blyant og vannfarger, papirkollasj, tusjpensel, heldigital tegning og kombinasjoner av dem. Andre gjør ting annerledes.

«Steder å tisse» 2021
Illustrasjon tegna på digitalt tegnebrett

«Sesam Stasjon ABC» 1995
Kulepenn og vannfarger
«Sånt som er» 2010
Tusj fargelagt digitalt
«Blekkspruten» 2016
Tusjpensel og Photoshop

Sammenlikning 3: Hvaler

«Steder å tisse» 2021
Illustrasjon tegna på digitalt tegnebrett

«Verden har ingen hjørner» 1999
Blyant og vannfarger
Sandefjord-hvaler i brosjyre og avis
2014–18. Photoshop og blyant.
Sjødyr i «Blekkspruten» 2016
Tusjpensel og Photoshop


Se også:
NRKs anmeldelse av «Steder å tisse»
Barnebokkritikks anmeldelse av «Steder å tisse»
Kjøp kunstplakater fra «Steder å tisse»
Flere like motiver i ulike teknikker

2 kommentarer:

  1. Hei Svein! Det er så utrolig gemt av deg å fortelle hvordan du arbeider og tenker, dele av din kunnskap og innrømme ting du er usikker på og misfornøyd med. Du er en enorm inspirasjonskilde! Men hvordan får du til den blyantaktige stilen og skyggeleggingen i Photoshop? Jeg kan knapt se forskjell mellom dine digitale og dine "analoge" tegninger.

    SvarSlett
  2. Oi, Magne! Jeg så kommentaren din først nå! Jo da, jeg prøver å etterlikne en slags blyant-teknikk. Jeg forklarer mer om hvordan jeg gjør det langt nede i innlegget om «Dragen» i 2018. Der er det også Photoshop-brusher du kan laste ned. Lykke til med alt!

    SvarSlett