31. desember 2015

Nytt år, nye muligheter:
Godt nytt 2016!

Summary in English: Svein Nyhus wishes everyone a Happy New Year with an editorial illustration for a Norwegian newspaper, for an article on "parents' concerns about their teen children". The drawing was made with pencil on paper and coloured in Photoshop. (The Norwegian phrase "Resten av livet" means "The rest of your life".)

Med denne tegningen til en avisartikkel om «store barn» ønsker jeg alle lykke til med 2016 – og resten av livet!



Levende strek i skisser

Som vanlig rabla jeg ned flere skisser. Innfallene kommer lett. Verre er det å bestemme seg og lage den endelige tegningen. Fordi jeg hadde begrensa tid, valgte jeg en kjent blyantteknikk og fargelegging i Photoshop. Også figurer, former og farger er som de pleier. Men jeg prøvde å beholde den spontane skissestreken hele veien.

Utprøvende skissering blir vanligvis mye mer levende, variert og dynamisk enn kontrollert «innføring» og «reintegning». Ja, utkast skal være uferdige. De er begynnelser som rommer flere muligheter og retninger. Det er selvsagt umulig å samle alle disse i ett eneste bilde. Greit nok. En vinner og taper noe på alt. Så jeg valgte vekk, tegna en overleggingsskisse og streka opp originalen etter den. Men jeg beholdt rable-preget for å gi følelsen av noe som er underveis, noe omtrentelig som leseren kan dikte ferdig i fantasien. Det samme uttrykker selvsagt motivet: å være underveis, i leseretningen, mot det ukjente og fantastiske.





Det ble som det ble. Tydelig budskap, men sleivete utført. Og svakt på trykk i papiravisa. (Det er forresten en tidlig versjon med hvit skrift og blåere figurer som ble brukt). Neste gang får jeg tegne reinere og mer presist, kanskje unngå unngå tynne streker helt og hvite flater i bildet. For illustrasjon handler ikke om korrekte fasitsvar, men om muligheter. Da er det fint med nye dager og nye år som begynner og begynner og ikke er ferdig.

Se også:
Godt nytt 2010, 2012, 2013 og 2015!
En annen tegning av ungdom ut i verden (2006)

Flere eksempler av «Fra skisse til ferdig illustrasjon»:
2. Vannfarger og blyant («Moro-vers»)
3. Kollasj (»Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet«)
5. Blyant på kalkérpapir og digital fargelegging («Håret til mamma»)
6. Raske tusjtegninger og tidkrevende photoshop-arbeid («Sånt som er»)
Digital kollasj av papirbiter i én farge («Lars er ikke»)
Heldigital kollasj med tegning på skjerm («Hva sier reven»)

25. desember 2015

«Bildebokskolen» 80:
Inspirasjon

Summary in English: Two new interviews with Gro Dahle, writer of several picture books on psychological topics: one from Swedish public radio and one from her publisher (in Norwegian).

Før jul i 2015 kom et par intervjuer med Gro Dahle. I Sveriges Radios «Barnens kultur Del 3: Våld, missbruk, död och depression» forteller Gro og andre om barnebøker, blant annet noen av de alvorlige allalderbøkene hennes som jeg har illustrert. Og i Cappelen Damms blogginnlegg «Ungdom i familien? Poetisk gavebok om pubertet fra Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus» beskriver hun og dattera vår arbeidet med «Megzilla», den illustrerte ungdomsboka deres som kom i høst.

Fra Megzilla-intervjuet sakser vi følgende råd om kreativt arbeid:

«Gro: –Jeg jobber sjøl aldri på inspirasjon, bare på teknikker og metoder, skriver meg inn i inspirasjon, venter ikke på den og leter ikke etter den, men prøver å skape den ved hjelp av skriveteknikker, skriver meg i gang, skriver meg inspirert. Og det kan jeg gjøre hvor som helst og med hvem som helst rundt meg.»

Ja, det stemmer nok. Ikke vent, bare begynn. Da skjer det alltid noe.



Flere små tips om å lage bildebøker:
• Blogginnlegg i «Bildebokskolen» og om tegneteknikker.

23. desember 2015

God jul!

Summary in English: Season's Greetings from Two Men ("Dinner for One" is a holiday classic in Norway).

To menn ønsker alle god jul! Denne gangen er alt veldig lavoppløst, men sånn er det meste fra 1960-åra.



Se også
God jul 2009
God jul 2010
God jul 2011
God jul 2014
og...
Julebord 1987, 1991 og 2009

6. desember 2015

Leseglede:
Se og hør «Snill» og «Sinna Mann»

Summary in English: By clicking on the cover illustrations below you can read and listen to two picture books by Gro Dahle and Svein Nyhus in Norwegian: "Gentle" (or "What a Girl!", original title "Snill", 2002) and "Angry Man" (original title "Sinna Mann", 2003). Other titles and more language options are found on this site.



På «Leseglede» kan alle se og lese «Snill» og «Sinna Mann», to barnebøker Gro og jeg lagde i 2002 og 2003. «Leseglede» er Cappelen Damms nettsted med et lite utvalg bildebøker på flere språk (klikker du på forsidebildene her, kommer du direkte til bøkene på norsk). Den første boka handler om ei jente som er altfor snill og så stille at hun setter seg fast i smilet og forsvinner i veggen. Den andre handler om en gutt som ser at faren slår mora hans.

Andre psykologiske allalderbøker skrevet av Gro og med samme store format, er «Bak Mumme bor Moni» (2000), «Krigen» (2012) og «Akvarium» (2014).

Se også:
Opplagstall for smale bøker som dette