24. mars 2015

Inspirasjon:
Bildebokfigur som hekledokke

Summary in English: Yesterday a crocheted version of the main character from "Aquarium" ("Akvarium", 2014), a picture book by Gro Dahle and Svein Nyhus, was posted on Instagram. "Aquarium" recently won the Norwegian Critics Prize for books for children and young adults. Gro Dahle is a Norwegian author, writing in different genres. She has reached international acclaim for her children's books, illustrated by her husband Svein Nyhus. Her books are published in more than 15 countries.

Heklerdronninga maritparit (Marit K. Skjong) har nylig lagt ut dette bildet på Instagram. Det var overraskende og morsomt. Det viser også hvordan vi alle kan inspirere hverandre i den ene eller andre retningen.



Så nå venter vi bare på at armene skal ta form. Blir det korte pølsebiter eller slapp spaghetti? Den som lever får se.

Kritikerprisen

Boka vant forresten Kritikerprisen for et par uker siden. Juryen sa dette om boka:

Vinner av Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014 er Gro Dahle og Svein Nyhus for Akvarium. De to har sammen gitt ut en rekke prisbelønte bøker. Men det er første gangen de vinner kritikernes pris for et fellesprosjekt.

Vesle Moa bor alene med mora. Siden mora er en fisk som bor i et akvarium i stua, er det Moa som må ta seg av mora, og ikke omvendt. Slik er utgangspunktet for en stram og konsentrert tekst og fabulerende illustrasjoner, som begge åpner rom inn i fantasiens verden og snakker på hver sine vis et mildt og vakkert språk om det vonde og vanskelige, uten å uskyldiggjøre historien.

For det er en brutal historie som fortelles, om en mor som har trukket seg bort fra verden, og om den lille dattera som holder tak i henne. Svein Nyhus briljerer i fantastiske kombinasjoner, og Gro Dahle har knapt noensinne skrevet en billedboktekst som er så konsentrert og stram, så lyrisk og vakker, men samtidig med så mye så dempet smerte i seg. Akvarium er ei bok som ikke bare topper forfatterskapet til to av landets aller fremste billedbokkunstnere i en årrekke. Det er også ei bok som viser hvordan en vanskelig tematikk kan formidles gjennom nærhet og varme, lojalitet og tilpasningsdyktighet, og ømhet og kjærlighet. Som helhet er Akvarium ei bok som både er utrolig sterk og oppsiktsvekkende nøktern, alvorstung men også lekende. Paret Gro Dahle og Svein Nyhus har i over 20 år levert en rekke storslåtte bøker både sammen og hver for seg. Som fellesprosjekt har de kanskje aldri gjort noe bedre og mer helstøpt enn Akvarium.

På vegne av juryen, Guri Fjeldberg, Morten Olsen Haugen og meg selv, vil jeg gratulere Gro Dahle og Svein Nyhus både med den storslåtte billedboka Akvarium og med Kritikerprisen.


Siste nytt: Hekle-Moa er ferdig!



Se også:
Ilustrasjoner blir tatovering og skoledekor 
En rørende historie
og:
Moa får tvilling!

22. mars 2015

Ny teaterversjon av «Sinna Mann»

Summary in English: This spring a theatrical play for children inspired by "Angry Man" (original Norwegian title "Sinna Mann", 2003), a picture book by Gro Dahle's and Svein Nyhus on domestic violence, will be played in Malmö, Sweden. The book was translated into Swedish and presented as an animated adaptation in 2009. Stage productions have also been made in Norway, Canada, Stockholm and Poland.

Denne våren kommer enda en teateroppsetning av historien om Boj og den voldelige faren hans fra bildeboka «Sinna Mann». I april og mai 2015 skal Unga Teatern ved Malmö Stadsteater vise sin egen samtalebaserte danseteaterversjon for skoleklasser der.

Da Gro og jeg lagde «Sinna Mann» på oppdrag fra familieterapeut Øivind Aschjem i 2003, ante ingen at denne smale, alvorlige allalderboka skulle få såpass mye oppmerksomhet som den siden har fått. Det har kommet medieoppslagpositive og negative, lørdagsrevyintervju, oversettelser, nye opplag, teaterforestillinger, med og uten dokker, og en prisbelønt filmatisering som fikk kongen til å gråte. «Sinna Mann» har også blitt brukt som samtalebok i behandling av voldsutsatte familier. I tillegg har den i mange år vært høyskolepensum flere steder som eksempel på problemorienterte barnebøker. Ja, det har alltid vært lett å mene noe om denne boka.

«Sinna Mann» er verken underholdende, belærende eller søvndyssende som enkelte kommersielle suksesser. Men boka har synliggjort et problem og en samfunnsutfordring som det før var tabu å snakke åpent om, fått i gang debatt og inspirert til handling. Det har vært viktig nok. Og altså over all forventing.



Se også:
• Malmö Stadsteaters introduksjon til sin frie sceneversjon
• Teateranmeldelser i Skånska DagbladetSvenska Dagbladet og Sydsvenskan
og:
Teaterversjon i Norge 2008
Animert filmatisering 2009
Teaterversjon i Cananda 2013
Teaterversjon i Sverige 2014
Teaterversjon i Polen 2014
og dessuten:
Forfatteren forteller om boka 2007

20. mars 2015

«Bildebokskolen» 79:
Å leke enmannsgjemsel med ei bok

Summary in English: Picture Book Class #79: An educational book explains how to develop language skills by playing with "Lars is Lars" (original Norwegian title "Lars er Lars", 2011), a picture book for young children by Svein Nyhus.

I «Skal vi leke en bok?» fra 2014 tipser Ingvild Alfheim og Cecilie D. Fodstad om pedagogisk lek med bildebøker. Der blir blant annet den første boka mi om Lars, en «utvidet pekebok for de aller minste», brukt til å lære om «kroppens språk».

I 2014 lagde også Universitetet i Stavanger en video som viser barn og voksne som snakker sammen om «Lars er ikke» i barnehagen.

Det er gøy og hyggelig at de enkle småbøkene om Lars kan inspirere kreative formidlere. Ja, jeg har stor tro på å leke og tulle, også med bøker. Og jeg liker å dele tanker og ord, å gruble og lure sammen. Uansett er alle opplevelser subjektive, de er personlige og individuelle, og det er ingen strenge regler for følelser. Det er heller ingen lover og fasitløsninger for hvordan ting i kunst og kultur skal gjøres. Det er en fin trøst.



Se også:
Bla i «Skal vi leke en bok?»
Å formidle bøker til små barn

6. mars 2015

En rørende historie

Summary in English: "Aquarium" ("Akvarium", 2014) by Gro Dahle and Svein Nyhus recently won the Norwegian Critics Prize for books for children and young adults. Gro Dahle is a Norwegian author, writing in different genres. She has reached international acclaim for her children's books, illustrated by her husband Svein Nyhus. Her books are published in more than 15 countries. In her acceptance speech for the award Dahle explained how "Akvarium", a poetic fable on child neglect and parental failure, was inspired by the true story of a boy and his alcoholic father.



«Akvarium», ei bildebok som Gro og jeg kom med i 2014, ble nylig belønna med Kritikerprisen. Boka handler om Moa som må passe på mora si som er en gullfisk. I takketalen fra Gro, som jeg leste opp da hun ikke kunne være med på prisoverrekkelsen, avslørte forfatteren historien bak historien:

[...]
og til slutt vil jeg takke den fulle mannen
som kom på døra mi en formiddag for et par år siden
og ville ha en bok til sønnen sin som var fire år,
og spurte om jeg hadde det,
om han kunne få en bok.
Jo, sa jeg, han kunne da få en bok,
jeg skulle se hva jeg hadde liggende.
Og så tenkte jeg å skrive en hilsen i boka, til sønnen,
og jeg lurte på det, om mannen ville det,
og det syntes han var en god ide, at jeg skrev en hilsen til sønnen.
Og da spurte jeg hva sønnen het,
og så begynte han å streve med å huske,
og han sto der og gapte og strevde og jobbet med å huske,
og munnen åpnet og lukket seg,
og akkurat da så han ut som en fisk,
og det kom bare bobler ut av munnen hans.
Og jeg forsto plutselig at han var full,
han sto der og var full klokka halv tolv på formiddagen,
og så begynte han å gråte,
for han kunne ikke, han klarte bare ikke å huske hva sønnen på fire år het.
Og han gråt, og jeg gråt, og så skrev jeg til slutt:
«Tusen smil til verdens fineste gutt. Hilsen Gro»
Og etterpå gikk jeg inn og skrev denne historien.




Forlaget beskriver boka her og her. Og her er en digital blakopi av de første sidene.

Se også:
Kritikerjuryens begrunnelse
Forlagsredaktørens gratulasjonstale til prisvinnerne
Om prisvinnende barnebøker
og
Tegneteknikken i «Akvarium»
Anmeldelser av boka