26. august 2009

Fra arkivene: To menn leker speil i 1983

Summary in English: Norwegian illustrators and twin brothers Svein and Egil Nyhus imitating a mirror reflection as art students 1983. Svein to the left, Egil to the right.

Vanndråpene Svein og Egil Nyhus leker speil i 1983, bare 21 år gamle. Fotograf er Unni Gerd Enger, kunstmaler, billedredaktør og medstudent på kunst- og håndverksskolen. Svein til venstre, Egil til høyre.

Armbåndsuret er forøvrig av det fabelaktige merket Certina. Tvillingene fikk hver sin klokke til 8 års-dagen. Den ene klokka holdt til og med en hel vinter under snøen.

Se også:
Speilbildene tegner stereoportretter

18. august 2009

Bildebokskolen 22: Barnetegninger og voksenkunst

Summary in English:
Picture Book Class #22: Children's drawings vs. art. The pictures from two of Gro Dahle's collections of poetry,"Regnværsgåter" ("Riddles for a rainy day", 1994) and "Velkommen til speilet" ("Welcome to the mirror", 1997), reflect the wide variety in illustration styles and techniques. The first book has a few, simple vignettes drawn by Simon and Kaia, then only 3-5 years old, while the other has sophisticated oil paintings by renowned Norwegian artist Lars Elling. In spite of their obvious differences, the pictures resembles in dedication and seriousness. Both books are aimed at adult readers.

Illustrasjoner kan være så mye, og det er selvsagt ingen fasitsvar på hva som passer best i ei bok. Det eneste som er sikkert, er at formen og innholdet, det vil si uttrykket, stilen og motivet, på en eller annen måte vil prege opplevelsen og dermed boka. Hvor sterkt avhenger av hvor påtrengende eller dominerende illustrasjonene er, men det er umulig å ikke se dem. For bilder blir oppfatta på et øyeblikk, altså med ett blikk, til forskjell fra tekst som må avkodes ord for ord og tar tid.

Under ser du noen sider fra to av lyrikeren Gro Dahles bøker. Disse viser på en morsom måte hvor forskjellig bokillustrasjoner kan være.

Diktsamlinga «Regnværsgåter» fra 1994 har forside og kapittelvignetter tegna av forfatterens egne barn, Simon og Kaia, som da var 3-5 år. Bildene er uprentensiøse småbarnsdrodlerier i enkel strek. Illustrasjonene i «Velkommen til speilet», en samling poetiske korttekster fra 1997, kan betraktes som en ytterlighet på motsatt side. Her er billedkunstneren Lars Ellings mettede oljemalerier utført med stor teknisk dyktighet og kunstnerisk bevissthet av en åpenbart voksen person.

1. «Regnværsgåter» (1994) med tegninger av Simon og Kaia


2. «Velkommen til speilet» (1997) med malerier av Lars Elling


Bildene i disse to bøkene har likevel tydelige fellestrekk. Motivene er konkrete, men likevel flertydige og forholder seg nokså fritt til teksten. De gir dermed rom for tolkning. De er dessuten kunstnerisk sofistikerte, ja, også de naivistiske barnetegningene med sine stiliserte, nesten abstrakte former og streker. Bildene er i tillegg utført med et tydelig alvor, ikke tøysete ironi, på tross av den estetiske leken med linjer og flater. Og sånt passer jo godt til skjønnlitterære tekster.

Et kanskje mer interessant poeng er hvordan «Velkommen til speilet» ble til. Der kom nemlig bildene før teksten, noe som er nokså uvanlig for bildebøker. Det betyr at her er det teksten som illustrerer bildene og ikke omvendt. Dermed blir begge deler nokså likeverdige.

Bøkene kan sees som digitale kopier i Nasjonalbibliotekets internettarkiv her og her.

13. august 2009

Skolestart

Summary in English: An editorial illustration by Svein Nyhus focusing on High school education in Norway 2006.

I anledning høstens skolestart poster jeg en avistegning som viser en elevs møte med videregående skole og alle valgene og utfordringene der. Tegningen stod på trykk i Tønsbergs Blads magasin august 2006.

Originaltegningen ble tegna i A3-format med en tjukk HB-blyant, deretter skanna inn og til sist bearbeida og fargelagt digitalt ved hjelp av Photoshop. En tidkrevende prosess.

Fordi jeg lett får ideer, men har vanskelig for å velge og bestemme meg, ender jeg ofte opp med å lage stappfulle myldretegninger der alle innfallene er samla. Det gir mye for leseren å se og studere på, men blir ufokusert og mindre slagkraftig. Ja, ja.

En nyere myldretegning som er litt løsere og friere i streken, ser du her.

To menn på tur - reiseminner fra arkivet (2)

Summary in English: Archive pictures of Norwegian twin brothers and illustrators Svein and Egil Nyhus on tour with their children's show: 1. Posing in "the forgiveness room", decorated with Egil's paintings, at "the fairytale school" near Eidsvoll, Norway; 2. Relaxing off stage at a hotel spa in Kragerø, Norway; 3. Behind bars at a school in Telemark, Norway; Bonus/bogus image: On the Moon.

Tvillingbrødrene og tegnerne Svein og Egil Nyhus er stadig på reise med sin utrolige tegneforestilling «To menn og en tavle». Her presenterer vi flere arkivbilder fra deres drømmeturneer til skoler i Telemark og andre steder.

1. To menn på Eventyrskolen (bildet under): Dobbelttegnerne poserer med Henrik Wergeland under åpninga av tilgivelsesrommet på museumsskolen Stein skole sommeren 2008. Rommet er dekorert med Egils figurer og Gro Dahles tekst. Fotograf er Geir Egil Skog fra Romerikes Blad.



2. To menn på spa (under): Egil Nyhus nyter livet mellom vann og ild på Kragerø Spa Resort vinteren 2009. Egil er nesten naken mens Svein er påkledd. Her kan allting skje.



3. To menn i fengsel (under): Egil og Svein i en gymsal i Drangedal i februar 2009. Den ene er innafor, den andre utafor.


Bonusbilde (under): To menn på månen: Få folk, men fantastisk kilometergodtgjørelse. Neste gang satser vi på Mars!

9. august 2009

«Bildebokskolen» 21:
Marmorering av papir

Summary in English:
Picture Book Class #21: Marbleizing paper. Several of Svein Nyhus' illustrations are made as collages with coloured and marbleized papers. Paper marbling is a craft with long traditions, but Svein does it the simple way; He dips plain paper onto thinned oil paint floating on the surface of a thickened water solution. As oil and water don't mix, the result is a monotype with patterns similar to marble. Near the bottom of this blog post there are three book illustrations with marbleized paper in the background. Marbled paper in illustrations may seem trivial and trite, but can also make a pattern of vivid shapes and details that stimulate the imagination of the reader.

Flere av bokillustrasjonene mine er utført som kollasjer av småtegninger og marmorert papir. Teknikken for å lage papir med marmorliknende mønstre bygger på at vann og olje ikke blander seg. Kort sagt er det bare å dryppe oljemaling i et vannbad så det oppstår et overflatemønster, legge et papir oppi og løfte fargene av på det. Forklart mer detaljert foregår det på denne måten:

1. Først lager jeg en blanding av vann og tapetlim i ei bøtte. En kan også bruke flytende tøymykner eller noe annet som gir vannbadet en tjukkere konsistens.

2. Denne blandinga heller jeg i et flatt kar. For å få plass til store papirer, har jeg lagd et kar av en kommodeskuff kledd med en dekningsplast jeg har stifta fast (se karet øverst til venstre i fotografiet under).

3. Deretter tynner jeg ut oljemaling (fra tuber) med løsemiddel til jeg får en fargeblanding som drypper. Det er lurt å lage flere farger i hver sine begre eller glass. Fargene tilpasser jeg til illustrasjonen jeg skal lage.


4. drypper jeg malinga på vannet. Jeg bruker pensel eller plastpipetter som jeg har fått gratis i en hobbybutikk. Oljefargene legger seg som en film på vannet og danner et mønster det er vanskelig å kontrollere. Og nettopp det er hovedpoenget: at mønsteret blir tilfeldig og rikt. Det er likevel mulig å blåse lett på oljefilmen eller tegne forsiktig med et strå for å lage spesielle tegninger. En kan også bruke en grov kam for å lage kammønstre, eller skvette for å lage stenkmønstre. Personlig har jeg ofte valgt lysere farger og mer tilfeldige flekker enn i tradisjonelt dekorpapir.

5. Papiret legges forsiktig, men bestemt ned i fargefilmen slik at hele arket får kontakt uten luftbobler mellom. Jeg griper tak i hjørnene og legger store papirer på plass omtrent som jeg ruller ut et teppe. Papiret løftes opp igjen med det samme. Og vips, så har mønsteret festa seg til arket! Dette går fort. Avtrykket på papiret er et engangstrykk, og det er nødvendig å dryppe farger i vannet for hvert papir en skal dekorere. Vannbadet skifter jeg ut først når det er blitt veldig møkkete eller gått nesten tomt.



6. Deretter henger jeg det våte papiret til tørk på en klessnor.



7. Når papirene har tørka, bruker jeg strykejern for å jevne ut de verste buklene.


8. Bunken med mamorerte papirer blir et varelager jeg kan bruke når jeg skal velge papirbiter til en kollasj.



Jeg har bare brukt vanlig oljemaling og vann, men det finnes mer avanserte oppskrifter, blant annet for vannløselig akrylmaling, og også ferdige marmoreringsfarger som er lettere å bruke. Det er ellers fint å ha god plass til å legge utover ark og til å søle når en jobber. Sjøl har jeg kjøpt store ark billig på et trykkeri, og marmorerer fort uten å tenke så veldig på kvaliteten. Jeg har hatt vannbadet ved dusjen hjemme og brukt den til å skylle vekk tapetlimklumper som setter seg på papiret. Men metoden kan også utføres smått i en isboks. Eller skikkelig grisete utendørs. Det er bare å eksperimentere i vei og leke. Uansett hvordan en gjør det, er det lett og fort å lage intrikate mønstre. Dagen etter har jeg strøket og sortert de tørre papirene.

Ferdige illustrasjoner

Marmorert papir i en illustrasjon kan oppleves som overflatisk pynt og banalt effektmakeri. Men det kan også gi et levende, rikt og detaljert mønster av abstrakte former som kan pirre fantasien. Papiret kan dessuten skape en fin kontrast til andre teksturer, flater og teknikker i bildet. I tegningene under har jeg brukt marmorert papir som bakgrunn. Illustrasjonene er henta fra bildebøkene «Snill» (2001), «Tikk takk, sier Tiden» (2005) og «Håret til mamma» (2007). I den sistnevnte boka skanna jeg inn mønstrene og bearbeida dem videre i et bilderedigeringsprogram. Du kan se andre eksempler her, her og her.



Bonus: Bildet til venstre viser en festlig bieffekt etter noen dager med marmorering og sprutebilder barbeint på badet. Kunst på egne bein. Sånt er gøy.

6. august 2009

«Bildebokskolen» 20:
Forenkling

Summary in English: Picture Book Class #20: Simplification. Two illustrations by Svein Nyhus in different styles and techniques showing the same subject: an elk carrying a child. The first drawing was made 2008 with pencils and photoshop for a swiss magazine focusing on Scandinavian Christmas. The next was made 2009 with brush and ink for a good night book by Gro Dahle. The simplicity and clearity of the second elk makes it more striking than the first. And more "elkish".

I går ble jeg endelig ferdig med illustrasjonene til Gros barnebok «God natt, natt» som kommer i oktober. Her skal jeg bruke en av tegningene derfra i en liten august-leksjon i bildebokskolen. Under viser jeg to illustrasjoner som har (nesten) samme motiv, men er utført i forskjellige tegneteknikker. De synliggjør fordelen med forenkling.

1. Det første bildet forestiller en elg som bærer et barn. Dette er en illustrasjon til et juleeventyr som storebroren min skreiv på bestilling for et sveitsisk reklamemagasin i 2008. Et pussig oppdrag med klare føringer for motiv, stil og formater. Så jeg gjorde så godt jeg kunne, brukte lang tid med blyant på papir og fargelegging i photoshop. Likevel ble resultatet både rotete og stivt. Men kunden var mer enn fornøyd.

2. Elgtegningen til venstre er fra høstens godnattbok. Her brukte jeg svart tusjpensel for å lage et reint og stilisert uttrykk. Det likte jeg bedre. Den nye elgen ble i hvert fall mer elgete enn stakkaren i det sveitsiske bladet. Og med litt fantasi danner de enkle strekene et myr- og skoglandskap som er minst like rikt som vintermotivet over. Dessuten var det moro å få tegne så spontant og slippe pirket. Men jeg måtte prøve noen ganger for å finne den rette slengen. Og jeg retta opp feil i photoshop.

Landskapet og dyret i tegning nummer seks her er forresten stilisert på samme måte.

Se også:
• Forenkling i hustegninger
Kjøp trykk av det enkle elgbildet